O zi de aventură în natură începe dis de dimineață. Plecăm din Timișoara la ora 7:00 de la Adam Muller Guttenbrunn către Oravița. Am planificat excursia în așa fel încât să admirăm natura de pe cea mai veche cale ferată din Sud-Estul Europei, Oravița-Anina. La ora 11:15 ne urcăm în trenul pitoresc și călătorim către Anina, unde vom sosi după două ore, la 13:15, după ce am traversat munții prin 14 tuneluri,10 viaducte și alți zeci de kilometri săpați în stâncă pentru a face posibilă construcția căii ferate.În Anina ne așteaptă autocarul care ne va duce la destinația finală, Cascada Bigar monument al naturii, una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, ce impresionează prin forma sa. Cascada este formată de un izvor de apă subterană care se scurge pe un perete calcaros, de forma unui con, înalt de aproximativ 7-8 metri, acoperit integral de mușchi. Legenda Cascadei Bigăr Spectacolul natural oferit de cascadă are în spate o poveste. Legenda spune, că a fost cândva o familie de țărani de pe Valea Almăjului. Din păcate cei doi nu puteau să aibă urmași, așa ca s-au dus la vrăjitoare pentru un sfat sau leac. Vrăjitoarea i-a zis femeii că o va ajuta, în noapte următoare, când i se va arăta în vis. În timpul nopții, după ce femeia a adormit, vrăjitoarea i s-a arătat în vis și a spus femeii că, dacă va bea apă din izvorul dintre cele doua lumi, de sub stâncă, va avea un copil.Dar, vrăjitoarea a avertizat-o pe femeie ca, în cazul în care va naște o fată, să nu o lase să se îndrăgostească pentru că dragostea îi va aduce moartea. Din păcate, femeia a dat naștere unei fete care, odată cu înaintarea în vârstă a ajuns să se îndrăgostească de un băiat pe nume Bigăr. Ca să o țină departe de blestem, tatăl fetei a închis-o într-o grotă pe un munte.Pe măsură ce timpul trecea, suferința fetei creștea, devenind aproape insuportabilă. Văzând că sufletul fetei este frânt, vrăjitoarea se înduplecă să-i curme suferința, așa că, o vizitează în grotă și îi transformă părul într-o cascadă impresionantă ca frumusețe, iar toate lacrimile amare ale suferinței îi vor curge pe acolo. Tânărul Bigăr, s-a aruncat în apă, iar tânăra a murit odată cu el. Cei doi s-au reîntâlnit pe cealaltă lume, acolo unde și-au putut împlini povestea de dragoste.Legenda mai spune că îndrăgostiții care beau apă din Cascada Bigăr, vor avea parte de iubire veșnică. Ora prânzului ne va prinde la Restaurantul Bigăr, unde vom avea parte de bucate alese care ne vor potoli foamea. După masă, plecăm spre Eftimie Murgu unde vizitam morile de apa.Cele 22 de mori de apă de la Rudăria sunt în județul Caraş-Severin sunt incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Rezervația mulinologică de la Rudăria, fosta denumire a comunei Eftimie Murgu, este unică în Europa de Est, fiind vizitată în fiecare an de câteva mii de turiști, români și străini. Unul dintre motive este și acela că se află foarte aproape de Cascada Bigăr, desemnată cea mai spectaculoasă din lume, în urmă cu câțiva ani.
După o zi de relaxare în natura, plecam catre Timișoara cu o scurta oprire la Muzeul de Locomotive cu Abur din Resita.TARIF 149 RON/ persServicii incluse: Servicii neincluse:- transport autocar 4* / microbuz - insotitor de grup - bilet tren Oravița – Anina - prânzul almajenilor la Restaurant Bigar
Începem excursia dis de dimineață pentru că avem multe de văzut și vrem să le savurăm în tihnă. De aceea, plecăm la ora 7:00 din Timisoara de la Adam Muller Guttenbrunn.
Vom merge până la Moldova Noua – Coronini , unde ne așteaptă o excursie cu vaporașul până pe insula Ostrov de pe Dunăre , una dintre cele mai frumoase oaze naturale din Banat, inclusă recent în circuitele turistice destinate celor care vor să viziteze județul Caraș-Severin. Insula este în mijlocul Dunării, pe malul românesc, în dreptul localității Moldova Veche. Un loc misterios și pustiu, o adevărată deltă a păsărilor, dar și a cailor sălbatici. Insula Ostrov se află la aproximativ trei kilometri de port și se ajunge la ea în doar câteva minute. Pe insulă trăiesc peste 100 de cai sălbatici. Nu se știe numărul lor exact deoarece insula oferă condițiile ideale pentru înmulțirea cailor sălbatici: nu are prădători care să-i amenințe, iar hrana și apa sunt din belșug.
Pe traseul vaporașului vom admira Cetatea Golubăț , fortăreață medievală situată pe malul drept al Dunării, la 4 km în aval de orașul sârb Golubăț în defileul Dunării, în apropierea Porților de Fier. Fortăreața a fost construită în veacul al XIV-lea și este înscrisă în lista monumentelor culturale de importanță excepțională a Serbiei. În zare apare și stânca Baba Caia aflată în apropierea localității Coronini care se ridică semeață din apele bătrânului fluviu, marcând intrarea propriu-zisă în Clisură. Monument natural din calcar rămâne și astăzi unul dintre principalele puncte de atracție pentru turiștii care ajung în această zonă. Baba Caia se ridică la o înălțime de șapte metri deasupra apei și este unică pe tot parcursul Dunării. Numele său provine din limba turcă și înseamnă „stânca tatălui”.
Plimbarea pe Dunăre cere o mâncare de prin părțile locului, așa că o ciorbă proaspătă de pește va merge de minune. După tot ceea ce am descoperit și am experimentat în această excursie, ne întoarcem spre Timișoara.
Tarif 149 RON/ pers
Servicii incluse: Servicii neincluse: