Descoperim Bucovina, tărâmul tradiției, meșteșugurilor și credinței

 
Transport
Perioada 18.06.2021 - 21.06.2021
Pret
 
199
/ persoana

Ziua 1: 18.06.2021

Timisoara-LACUL COLIBITA-Gura Humorului(590km)

O excursie în Bucovina începe, inevitabil cu o plecare matinală. Destinația noastră este tocmai în celălalt capăt al țării, iar pe drum mai avem multe lucruri de văzut.

De aceea ne întâlnim la ora 05:30 pentru îmbarcare, în Timișoara, la Adam Muller Guttenbrunn.

Ne îndreptăm spre Colibița, un sat transilvan pitoresc din comuna Bistrița Bârgăului din județul Bistrița-Năsăud.. Localitatea este așezată pe Valea Bistriței, între Munții Bârgău și Munții Călimani, pe malul lacului Colibița, numit si "Marea de la Munte". Colibița a fost declarată stațiune turistică.
Localitatea Colibița se afla inițial pe locul în care este în prezent lacul. În 1979 s-a luat decizia de strămutare a satului pe dealurile din apropiere, în localitatea numită Mița, pentru a se amenaja în vale un lac de acumulare. Înainte de umplerea lacului, zona a fost curățată foarte bine, fiind scoși inclusiv copacii. Una dintre legendele care circulă în zonă se referă la biserica din vechiul sat care a rămas în fundul lacului. Se spune că atunci când scade apa, se poate observa crucea din vârful turnului bisericii.

După gura de aer proaspăt luată pe malul lacului Colibița, continuăm drumul Spre Gura Humorului, sosire  și cazare la Hotel Toaca  Bellevue 4*.

Ziua 2: 19.06.2021

 Mănăstirile pictate - Mănăstirea Putna - Marginea (aprox. 220 km)

Începem cu un mic dejun copios pentru că ne așteaptă o zi plină. Am planificat un tur ghidat la unele dintre cele mai spectaculoase mănăstiri din Bucovina: Moldovița, Sucevița, Putna, Dragomirna. Pe traseu, poposim la chilia lui Daniil Sihastru din apropierea satului Putna și la Muzeul Oului din Vama, unic în țară și poate în lume prin valoarea artistică a exponatelor. Nicăieri ca în Bucovina, oul nu este privit cu atât de multă dragoste și nici obiceiul ”scrierii” lui ridicat la nivel de artă ca aici. Încheiem în Marginea, la un atelier de ceramica neagră, pentru a vedea ultimii olari tradiționali în acțiune. Istoviți dar bucuroși de ceea ce am reușit să descoperim, ne vom odihni la Hotel Toaca Bellevue  4* în Gura Humorului.

Ziua 3:20.06.2021

 Voroneț - Hanul Ancuței –Complex ceramica neagră –GH(110km)

După „cea mai importantă masă a zilei” ne vom îndrepta spre Mănăstirea Humor și Mănăstirea Voroneț, ambele monumente aflate in patrimoniul UNESCO. Vom face și un scurt popas la Hanul Ancuței, unde ne vom lăsa atrași de miresmele îmbietoare ale bucătăriei locale și vom degusta din vinul casei. In acest loc îi plăcea marelui scriitor si povestitor Mihail Sadoveanu să zăbovească la o cană cu vin și, inspirat de farmecul locului, a scris volumul de povestiri Hanul Ancuței.

În pitorescul sat Mănăstirea Humorului, pe valea râului Humor, pe coama unei coline înconjurate de arbori și pajiști, în mijlocul unui ținut legendar, de o frumusețe copleșitoare, este așezată una dintre cele mai importante atracții din Bucovina, Mânăstirea Humorului, ctitorie a logofătului Teodor Bubuiog, la sfatul voievodului Petru Rareş. Remarcabilă prin pictura exterioară, dominată de „roşul de Humor”, reprezentativ fiind aici tabloul asediului Constantinopolului, Mănăstirea Humor este una dintre cele mai importante ctitorii ale evului mediu moldovenesc, pentru valoarea sa culturală și spirituală fiind inclusă în patrimoniul mondial al UNESCO.

COMPLEXUL DE CERAMICA NEAGRă DE LA MARGINEa este cel mai important centru de producere a ceramicii negre din Bucovina. O mână de oameni, care au făcut din olărit un mod de viață, continuă să învârtă roata și să ardă în cuptorul înăbușit vasele de lut, la fel ca strămoșii lor.

ziua 4:21.06.2021

HUMULESTI- agapia manastirea  neamt -tm(650km)

Humulești este o atracție turistică majoră deoarece aici poate fi vizitată casa în care a copilărit Ion Creangă, casă care arată exact ca în povestirile scriitorului. Dincolo de importanța istorică, literară și sentimentală, muzeul reprezintă un produs cert al arhitecturii populare specifice zonei. Muzeul memorial “Ion Creangă” din Humulești povestește, fără cuvinte, despre viața reală a unei familii dintr-un sat moldovenesc. Simplitatea devine aici congruentă cu frumusețea, de la curtea împrejmuită cu gard de nuiele, până la interiorul frumos văruit în alb, ca un vis din copilărie.

MANASTIREA AGAPIA  despre care Alexandru Vlahuță spunea “…Din câte biserici avem în țară, nici una nu închide o așa de aleasă comoară artistică, atâta bogăție de viață cerească, exprimată așa de frumos, așa de curat și cu atâta putere”. Ceea ce conferă o deosebită valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu în perioada 1858-1861.

Mănăstirea Neamț este o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată în comuna Vânători-Neamț, satul Mănăstirea Neamțjudețul Neamț. Este cel mai mare și mai vechi așezământ monahal din Moldova, fiind declarat monument istoric. În incinta mănăstirii se află două biserici, două paraclise, turnul-clopotniță cu 11 clopote, Seminarul Teologic „Veniamin Costache”, precum și un muzeu cu o colecție de artă bisericească și sala tiparului. Specific este aghiazmatarul circular din fața mănăstirii, unde se face sfințirea apei la hram. În biserică se află o icoană a Maicii Domnului pictată în anul 665 în Israel, făcătoare de minuni.

Așezământul are cea mai mare și mai veche bibliotecă mănăstirească (18.000 volume)

Continuam drumul spre casa  pe traseul Deva-Timișoara .

Tarif: 199Euro/pers


Servicii incluse:
-    Cazare 3 nopți în cameră dublă la hotel Toaca Bellevue 4*+ mic dejun
-   Transport cu autocar 4* /microbuz
-  Asistenta turistica
-   Taxa de statiune

Servicii neincluse:
- Intrare la obiectivele turistice  din program

Rezerva

Va rugam sa aprobati procesarea datelor personale